Sanatatea este bunul nostru cel mai de pret. O apreciem atunci cand nu-o mai avem. Boala inseamna suferinta, introspectie si rugaciune, analiza profunda a vietii si a greselilor pe care le-am comis. Multe dintre boli se datoreaza modalitatii in care am ales sa ne traim viata, sa ne hranim, sa ne bucuram de aceasta, s-o apreciem. Va invit sa descoperim impreuna calea catre sanatate, dragoste, lumina, Dumnezeu!

luni, 19 octombrie 2009

Ce este medicina functionala

MEDICINA “FUNCTIONALA” este o noua ramura medicala care abordeaza problemele inerente de sanatate utilizand o abordare diagnostico-terapeutica “tintita pe pacient”.

MEDICINA “CONVENTIONALA” este, insa, o abordare complet diferita deoarece foloseste o abordare diagnostico-terapeutica “centrata pe boala”.
Sa analizam, deci, aceste 2 abordari medicale diferite.
MEDICINA “ CONVENTIONALA ”
Are o abordare diagnostico - terapeutica “ centrata pe boala, interesul medicului fiind “centrat asupra bolii “. Astfel se diagnosticheaza si se vindeca boala, nu bolnavul !
Pentru aceasta se recurge la un sofisticat arsenal diagnostico - terapeutic pe care medicina “ Conventionala ” il are la dispozitie.
Analizele “ Conventionale ” nu sunt intotdeauna pozitive in caz de boala iar daca sunt evidentiaza o boala in desfasurare, in stadiu intial sau evidenta,
“ niciodata o boala in curs de aparitie”. Este vorba, deci, despre “ Analize Analitice Nepreventive ci doar Diagnostice ”.
Terapia “ Conventionala ”, neadresandu-se Individualitatii Biochimico – Psiho – Structurala a pacientului, urmareste un Protocol Standard indreptat asupra bolii diagnosticata in mod conventional.
Astfel, se poate ca aceeasi Terapie poate fi ineficienta si, uneori, contraproductiva ( efecte secundare, neplacute, colaterale, …).
Conceptul de “ Sanatate ”, bazandu-se doar pe “Absenta bolii” va trebuie revizuit, in acord cu noile directive ale OMS in ceea ce-l priveste.


Boala “CONVENTIONALA”
Entitate nosologica distincta de altele prin etiologie, patogeneza, simptomatologie, anatomie patologica, diagnostic, prognostic, tratament.
Nu se priveste contextul in care se manifesta la individul afectat.
“ Boala ” si nu bolnavul este adevaratul obiectiv al medicului conventional !
Toate acestea sunt in acord cu faptul ca, Medicina “ Conventionala ” este “ Boala tintita sau centrata ”.
Numele prin care se eticheteaza o Boala “Conventionala ” se naste dupa un Diagnostic “ Conventional ”.


DIAGNOSTIC “ CONVENTIONAL ”
Pe baza Anamnezei, Examenului clinic e Vizitei “ Conventionale ” se ajunge la un model biomedical care permit stabilirea Diagnosticului diferential “ Conventional ”.
Se da un nume bolii si se clasifica asemenea unei catalogari “ botanice ”. Schema, aparent perfecta, adesea nefunctionala. Conform unui studiu american, 74% din pacienti nu au un diagnostic dupa o vizita la medic. Aceasta se datoreaza faptului ca majoritatea simptomelor nu sunt specifice si frecvent analizele conventionale sunt negative.

Reamintim ca Diagnosticul “ Conventional ” se foloseste exclusiv de Analize “ Conventionale ” care, evidentiind doar prezenta “ afectarii celulare ” sunt, in practica, Analize “ Lezionale ”.
Acestea, nu sunt preventive ci, pot indica cel mult o “ afectare celulara precoce ”, adica o “ boala precoce ”. Diagnosticul “ Conventional ” este, deci, indreptat asupra Bolii si nu al Bolnavului. Pe scurt, “ Se diagnosticheaza boala si nu bolnavul ! ”.
Eroarea este reprezentata de metoda, motiv pentru care, adesea, pacientul nu este supus in mod adecvat Terapiei “ Conventionale ”.

TERAPIA “ CONVENTIONALA ”


Terapia “ Conventionala ” vindeca simptomele bolii diagnosticate in mod conventional.
Sunt Sintomele adevarata “ problema ” astfel ca o terapie adecvata trebuie sa le inlature !
Abordarea terapeutica predominant sintomatologica face astfel incat tratand o criza acuta lasi nerezolvate cauzele care au provocat-o.
Actionand “in aval” si nu “in amonte ”, aceleasi cauze, mai devreme sau mai tarziu, declanseaza alte crize acute. Aceasta explica doua lucruri foarte evidente despre tratamentele Medicinei “ Conventionale ” :patologii “ acute ” si “ subacute ” : succese “ foarte relevante”
patologii “ cronice ” si “ degenerative ” : succese “ putin relevante”

Conform unei statistici americane, pe langa, succesele terapeutice variaza in functie de categoria intervievata.

Motiv pentru care :
87% din Medici : satisfacuti de rezultatele terapeutice obtinute
63% din Pacienti : satisfacuti de rezultatele terapeutice obtinute
39% din Apartinatori : satisfacuti de rezultatele terapeutice obtinute

Nu tratand dezechilibrul biochimico - psiho - structural dar, mai ales, simptomele acestui dezechilibru, Terapia “ Conventionala ”, farmacologica si nefarmacologica, este suficient de standardizata adica “ egala pentru toti ”.

Astfel, Bolnavul este “ actorul secundar ” ; “ actorul principale ” fiind Medicamentul.
In conflictul boala - principiu chimico farmacologic activ pare aproape ca Bolnavul joaca rolul de spectator supunandu-si propriul corp la acest conflict.
Terapia “ Conventionala” este indreptata asupra Bolii si nu a bolnavului ! “ Se trateaza boala si nu bolnavul ! ”
Toate acestea in concordanta cu conceptul de Sanatate “ Conventionala ” .

SANATATE “ CONVENTIONALA ”

Sanatatea “ Conventionala ” este inteleasa conform conceptului de
“ Absenta a bolilor conventional diagnosticabile ”.
Medicul “ conventional ”, focalizandu-se asupra bolii, isi concentreaza atentia in special asupra “ anamnezei patologice indepartate si apropiate a pacientului ” realizand anamneza fiziologica indepartata si apropiata a acestuia.
Se investigheaza, deci, perioadele de “ Boala ” si nu cele de sanatate.
Conceptul de Sanatate “ Conventionala ” este un concept care trebuie neaparat revazut pentru ca nu reflecta actuala definitie a Sanatatii.

In 1948 OMS , definea Sanatatea :
“ O stare de Bine fizic – mental – social complet ”
( “ nu ” este o stare de “ Absenta a bolii ” asa cum se intelegea pana acum ).


Abandonand invechitul concept de "absenta a bolii", prin "Sanatate" trebuie inteles o “stare completa de bine fizic, psihic si metabolic".

Echilibrul dinamic perfect dintre
Structura
Psichic
Biochimic
Si fluctuatia acestora intr-un interval de normalitate definita ca "toleranta biologica", realizeaza starea de "Sanatate" a unui individ.
Aceste 3 elemente, echilibrate si interconectate, au aceeasi valoare pentru ca formeaza laturile unui "Triaunghi Echilateral“ perfect.
Cand starea de sanatate nu este perfecta una din cele trei laturi ale Triadei este cu siguranta implicat, asa cum deja enuntase D.B.Palmer, cel care a descoperit Chiropratica in 1895;
Alterarea chiar si a unuia dintre acesti factori pe de o parte: determina boala (clinica sau subclinica) pe de alta parte: interfera cu alti doi factori inrautatind si/sau cronicizand simptomele.
In cazul unor boli grave sau cronice doua sau chiar toate cele trei laturi sunt afectate.
Fiecare latura a "Triunghiului Sanatatii" interfera, deci cu celelalte intr-un cerc pozitiv ( echilibru: Sanatate ) sau vicios ( dezechilibru; boala ).
Exemplu de "feedback pozitiv", adica patologic: o tensiune constanta tensiune structurala influenteaza o persoana emotional; emotiile, la randul lor, sunt somatizate la nivelul aparatului digestiv cu malabsorbtia consecutiva a alimentelor; malabsorbtia, dezvoltand o carenta nutritionala, influenteaza si latura biochimica a triunghiului; carenta nutritionala cauzeza o slabiciune musculara care agraveaza primitiva tensiunea structurala .
Este important, deci, sa evaluam pe fiecare in parte din cei 3 factori dar si mai important este sa nu-i cosideram doar separat: cine are in vedere tratarea unei patologii legata de un aspect nu poate si nu trebuie sa ignore corelatiile existente cu celelalte doua.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu