Exemplu de "feedback pozitiv", adica patologic: o tensiune constanta tensiune structurala influenteaza o persoana emotional; emotiile, la randul lor, sunt somatizate la nivelul aparatului digestiv cu malabsorbtia consecutiva a alimentelor; malabsorbtia, dezvoltand o carenta nutritionala, influenteaza si latura biochimica a triunghiului; carenta nutritionala cauzeza o slabiciune musculara care agraveaza primitiva tensiunea structurala .
Este important, deci, sa evaluam pe fiecare in parte din cei 3 factori dar si mai important este sa nu-i cosideram doar separat: cine are in vedere tratarea unei patologii legata de un aspect nu poate si nu trebuie sa ignore corelatiile existente cu celelalte doua.
Fiecare latura a "Triunghiului Sanatatii" interfera, deci cu celelalte intr-un cerc pozitiv ( echilibru: Sanatate ) sau vicios ( dezechilibru; boala ).
Exemplu de "feedback pozitiv", adica patologic: o tensiune constanta tensiune structurala influenteaza o persoana emotional; emotiile, la randul lor, sunt somatizate la nivelul aparatului digestiv cu malabsorbtia consecutiva a alimentelor; malabsorbtia, dezvoltand o carenta nutritionala, influenteaza si latura biochimica a triunghiului; carenta nutritionala cauzeza o slabiciune musculara care agraveaza primitiva tensiunea structurala .
Este important, deci, sa evaluam pe fiecare in parte din cei 3 factori dar si mai important este sa nu-i cosideram doar separat: cine are in vedere tratarea unei patologii legata de un aspect nu poate si nu trebuie sa ignore corelatiile existente cu celelalte doua.
Desprinsa din Chiropractica, Kinesiologia Aplicata (K.À.) are o abordare a Sanatatii, o Viziune holistica a Omului care ne permite sa evaluam Echilibrul Triadei.
Un bun echilibriu este responsabil de Sanatate, (antiteza unui lung proces dezechilibrant cunoscut drept “Boala") si ca sinteza finala a unei corecte integrari dintre Sanatate Structurala - Sanatate Psihica - Sanatate Biochimica.
In Kineziologia Aplicata (K.A.), din Triunghiul "Echilateral” al Sanatatii laturile Structura - Biochimie - Psihic sunt influentabile una de catre alta si in echilibru dinamic.
STRUCTURA
In Triunghiul Sanatatii Iatura "Structurii" este implicat in:
accidente banale ( ex. entorsa )
instabilitate Structurala ( ex. postura )
tulburari articulare ( ex. osteoartrite, dureri articulare, iritatii ale radacinilor nervoase ).
"Sanatatea Structurala" este domeniul Kineziologiei Aplicate, a Chiropraticii Osteopatiei, Fizioterapiei, Ortopediei a tuturor Tehnicilor Manuale si Instrumentale care lucreaza pe Aparatul Locomotor.
Rolul lor este acela de a debloca Sistemul Musculo-Scheletic pentru a-i conferi acea miscare naturala care in contextul Structural este sinonim cu Sanatatea.
Un astfel de rezultat este sumarea pe de o parte a imbunatatirii Structurale si pe de alta parte a influentei pozitive de care vor beneficia alte aparate. Un exemplu poate fi urmatorul : un sindrom algico-disfunctional al ATM sau un picior plat se poate repercuta direct sau indirect asupra radacinii nervoase; postura alterata poate comprima radacinile nervoase emergente la nivelul foramenului intervertebral cu tulburari viscerale si/sau musculare; rezulta durere si disfunctii ale viscerelor si/sau muschilor metameric corelate.
Multi operatori avand in vedere doar biomecanica corpului (articulatii, muschi, ligamente, tendoane, fascii, nervi ) se limiteaza la rezolvarea subluxatiilor coloanei vertebrale pentru imbunatatirea functiilor nervilor. Aceasta da rezultate optime dar problemele de sanatate pot fi mai eficient rezolvate daca si celelalte doua Iaturi ale Triunghi Echilateral al Sanatatii sunt luate in consideratie. Acestea din urma sunt, de fapt, puternic influentate de Structura, care, la randul sau, este sub influenta Psihicului si a Biochimiei.
Deoarece Nervii controleaza toate functiile corpului o disfunctie a acestora poate cauza diverse probleme de Sanatate: organiele nu mai functioneaza corect si provoaca slabiciune musculara: la randul ei acesta cauzeaza un deficit al stabilitatii Structurale, redeschizand ciclul unui cerc vicios.
METABOLISM
"Sanatatea Biochimica" este domeniul Medicilor si Nutritionistilor.
Primii utilizeaza "substante chimice" pentru a controla functionarea corpului in timp ce nutritionstii folosesc "nutrientii".
Medicul alopat incearca sa tina sub control latura Pshicului cu Psihotrope
Latura Structurala cu Miorelaxante-Antiinflamatorii-Antidegenerative.
Pentru Kinesiolog, totusi, Chimia cauzeaza “obiceiuri vicioase" ale Triunghiului.
Din punct de vedere biochimic, sunt multe situatii responsabile de aparitia bolilor:
-carente sau excese ale nutrientilor
-intolerante alimentare
-xenobiotice
-Tulburari endocrine
-medicamente
Prin intermediul unor Teste Musculare Manuale Scheletice, Kineziologul poate evalua efectele Compusilor Chimici, inclusiv medicamente, asupra organismului.
Poate, evalua efectele Nutrientilor, precum si doza si durata administrarii pentru imbunatatirea starii generale de Sanatate.
In particular, folosind Integratori Nutritivi, combinati cu tehnici manuald clasice, Muschii, parte a laturii Structurale, au si ei un beneficiu. Aceste substante,, confera corectiilor realizate o eficacitate mai mare si o durata mai mare in timp.
S-a spus mereu, ca in Kineziologia Aplicata, chiar daca problema care ne suscita interesul este in aparenta pur chimica, fiind atenti doar la ea este o abordare incompleta si, deci, de nerecomandat.
PSIHIC
"Sanatatea Psihica" este domeniul Psihiatrilor, Psihologilor, Hipnotizorilor altor “Figuri" similare.
Acestia lucreaza prin intermediul Psihotropelor (latura chimica a Triunghilui Sanatatii) si Sensorialitatii (mesaje verbale, vizuale, olfactive, tactile, gustative).
Pentru Psihic este fondamentala importanta faptului ca individul poate avea diferita dispozitii.
Trecerea de la o dispozitie la alta fara a ramane marcat este sinonim cu "Sanatate Emotiva". In caz contrar se vorbeste despre “Boala Emotiva".
Asa cum exista o Individualitate Biochimica si Structurala, exista si o Individualitate Psihica; Aceasta semnifica faptul ca fiecare individ are Nivele Emotionale diferite unul de celalalt care, in parte, sunt constitutionale si, partial, sunt dobandite in cursul vietii.
In functie de personalitatea din care deriva. Raspunsul terapeutic va fi diferita si fiecare individ va implica nu doar emotivitatea acestuia dar si, Structura si biochimia echilibrului acestuia.
Dispozitia, stresul si atitudinea psihologica individuala influenteaza starea de sanatate a corpului.
Kinesiologia Aplicata (K.A.) prin intermediul Testelor Musculare Manuale Scheletice, poate verifica efectul Emotiilor asupra Sistemului Nervos si, eventual, sa intervina terapeutic.
Astfel incat, pentru a optimiza efectul e nevoie sa se intervina si asupra laturilor Structura si Biochimie a "Triunghiului Sanatatii".
Kineziologia aplicata
Descoperita in 1964 de George Goodheart, un renumit chiropratician din Detroit (USA), "Kinesiologia Aplicata" permite operatorului sa evidentieze si sa corecteze “dezechilibre energetice" Structurale, metabolice si psihice ale individului folosind "Testele Musculare",
"Testul Musculare" consta in aplicarea unei usoare si active presiuni asupra muschiului de examinat care, astfel stimulat, poate da un raspuns “slab", "normal" sau “puternic".
Aceasta variatie de raspuns este corelabila cu hipo-, normo- sau hiperfunctia energetica a organului si al meridianului corelato cu muschiul testat, conform unei triade codificate "muschi-organ-meridian".
Foarte simplu, rapid, practic, usor de folosit, eficace, economic, lipsit de contraindicatii si efecte colaterale, non invaziva, Kineziologia Aplicata ne furnizeaza in "direct" un "bio-feedback" personal non instrumental.
Daca din acest examen rezulta situatii de dezechilibru, Kineziologul isi propune sa reechilibreze in amonte, si nu doar in aval, prin tehnici manuale potrivite cu alegeri, modalitate si prioritate verificabile mereu conform testelor musculare. In acest mod, echilibrul energetic este strans corelat cu nevoile reale individuale ale corpului; ex: un muschi testat anterior ca slab prin corectia corecta devine puternic.
Muschiului nu i se testeaza niciodata forta intrinseca ci capacitatea intrerupta de a primi "energia" pe durata stimulului fizic, verbale, emotiv sau de alt tip.
Nu se focalizeaza niciodata pe simptome specifice ci pe evidentierea si corectarea dezechilibrului in "Sistemul" Uman!
Cum se realizeaza testarea
Pentru testare se alege un muschi de test, usor accesibil, spre exemplu pectoralul mare, marginea claviculara.
Origine: suprafata anteriora a jumatatii sternale a
claviculei.
Insertie: buza laterala a santului bicipital
a humerusului.
Actiune: flexia umarului si adductia orizontala
a umarului spre umarul opus; participa, la unii indivizi cu rotatia mediala.
Pacientul cu mana in supin, brat intins in sus, umarul in flexie la 90" in rotatie interna ( policele e indreptat spre picioare).
Presiunea se aplica direct pe partea distala a antebratului, in sensul de abductie si de usoara extensie a umarului.
Directia presiunii poate fi determinata vizualizand o linie imaginara de la originea la insertia muschiului; vectorul de forta variaza in functie de subiect.
Erorile cele mai intalnite pot fi evitate stabilizand umarul opus pentru a evita ridicarea de pe pat, si asigurandu-ne ca pacientul nu intinde cotul in tentativa de a se folosi de muschii sinergici.
Dispozitia, stresul si atitudinea psihologica individuala influenteaza starea de sanatate a corpului.
Kinesiologia Aplicata (K.A.) prin intermediul Testelor Musculare Manuale Scheletice, poate verifica efcetul Emotiilor asupra Sistemului Nervos si, eventual, sa intervina terapeutic.
Astfel incat, pentru a optimiza efectul e nevoie sa se intervina si asupra laturilor Structura si Biochimie a "Triunghiului Sanatatii".
Rolul lor este acela de a debloca Sistemul Musculo-Scheletic pentru a-i conferi acea miscare naturala care in contextul Structural este sinonim cu Sanatatea.
Un astfel de rezultat este sumarea pe de o parte a imbunatatirii Structurale si pe de alta parte a influentei pozitive de care vor beneficia alte aparate. Un exemplu poate fi urmatorul : un sindrom algico-disfunctional al ATM sau un picior plat se poate repercuta direct sau indirect asupra radacinii nervoase; postura alterata poate comprima radacinile nervoase emergente la nivelul foramenului intervertebral cu tulburari viscerale si/sau musculare; rezulta durere si disfunctii ale viscerelor si/sau muschilor metameric corelate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu