Sanatatea este bunul nostru cel mai de pret. O apreciem atunci cand nu-o mai avem. Boala inseamna suferinta, introspectie si rugaciune, analiza profunda a vietii si a greselilor pe care le-am comis. Multe dintre boli se datoreaza modalitatii in care am ales sa ne traim viata, sa ne hranim, sa ne bucuram de aceasta, s-o apreciem. Va invit sa descoperim impreuna calea catre sanatate, dragoste, lumina, Dumnezeu!

vineri, 11 noiembrie 2011

MINERALELE SI SANATATEA

Mineralele si oligoelementele joaca in organismul nostru roluri cruciale. Practic de ele depind reactii vitale la nivel celular, ele reprezentant parte din enzimele care catalizeaza reactiile din celulele noastre. Dezechilibrele minerale nu pot fi monitorizate cu testele de sange obisnuite pentru ca in sange mineralele isi petrec putin timp, ele regasindu-se la nivel celular. Va prezint mai jos un material care va va face o imagine despre rolul mineralelor si oligoelementelor in organism, cum se manifesta dezechilibrele acestora si ce putem face pentru a le combate.
Singura analiza eficienta in monitorizarea tabloului mineralelor ramane de departe Analiza Minerala Tisulara prin metoda Hair Metabolic System (HMS) despre care am mai discutat prezentand-o intr-un articol anterior. Ea este disponibila in Romania si oricine este interesat ma poate contacta pentru a o efectua.
Iata cu ce se asociaza frecvent diferitele dezechilibre minerale:
- insomnie – Bor, Calciu
- palpitatii – Calciu
- boli cardiovasculare – Seleniu, Cupru, Magneziu
- senzatie de lipsa de aer – Calciu
- tulburari de respiratie si oboseala – Cupru
- stari depresive, apatie, irascibilitate – Calciu, Magneziu
- stare de oboseala – Bor, Crom, Magneziu
- artrita – Cupru
- amorteala sau de furnicaturi in membre si carcei – Calciu, Magneziu
- dereglari ciclu menstrual – Calciu
- menopauza – Seleniu, Bor
- fertilitate – Seleniu, Vanadiu
- potenta masculina - Zinc
- TIROIDA – Vanadiu
- cresterea colesterolului - tine sub control – Cupru
- colesterol rau – Crom
- colesterolul total şi trigliceride – Resveratrol
- diabet – Crom, Vanadiu, Resveratrol
- cataracta – Seleniu, Cupru
- Alzheimer – Resveratrol
- osteoporoza – Calciu, Bor, Cupru, Vanadiu, Magneziu, Resveratrol
- reducerea eliminarii calciului, magneziului si fosforului – Bor
- stralucirea/culoarea parului – Cupru, Seleniu
- intarzierea ridarii pielii – Cupru, Seleniu, Aur, Resveratrol
- celule canceroase – Seleniu, Zinc, Aur, Resveratrol
- bratari din Cupru - Cupru
- nuci – Bor, Cupru, Zinc, Crom, Vanadiu, Magneziu, Calciu
- gatit in vase de inox - Crom
- potenţator de efect (bioflavonoid) pentru toate mineralele si vitaminele – Resveratrol pigmentul
din legumele si fructele de culoare neagra



FACTORI CARE FAVORIZEAZA DEZECHILIBRELE MINERALE
- Opteaza pentru alimente in stare cruda.
Cele prelucrate in exces isi pierd vitaminele si mineralele pe care corpul ar trebui sa le
primeasca zilnic. Incearca sa consumi alimente in stare naturala cat de des poti;

- Renunta la bauturile racoritoare carbogazoase.
Au un continut ridicat de fosfati care pot produce un dezechilibru al mineralelor esentiale;

- Minimalizeaza consumul de zahar, alcool si cafea.
Duc la scaderea potasiului din corp, urmat de scaderea nivelului de calciu, prin urina;

- Atentie la excesul de paine, prajituri si paste fainoase, reduc absorbtia calciului;

- Redu consumul de sare! Folosita in exces, duce la pierderea potasiului si a calciului;

- NU fugi de soare !. Are si efecte benefi ce, pentru ca expunerea insuficienta la soare
Reduce potentialul de asimilare a calciului;

- STRESUL, OBOSEALA PRELUNGITA SI LIPSA DE MISCARE
favorizeaza disfunctii in organism, inclusiv un metabolism deficitar al calciului.



1. Calciu
Lipsa de calciu este cea mai frecventa tulburare minerala a organismului si are manifestari diferite in functie de gravitatea sa. La persoanele cu o usoara lipsa de calciu apare o senzatie de amorteala sau de furnicaturi in membre (calciul raspunde de transmiterea influxurilor nervoase), contracturi musculare necontrolate (carcei), dereglari ale ciclului menstrual, osteoporoza, frecventa crescuta a cariei dentare, stari de melancolie, apatie.
In cazul lipsei severe de calciu apar insomnia, palpitatiile, vindecarea lenta a ranilor, starea de irascibilitate fara motiv aparent, starile depresive, durerile de cap intense, senzatia de lipsa de aer nemotivata; la copii apar rahitismul si tulburarile de crestere. Se constata, de asemenea, tulburari de dinamica sexuala, scaderea potentei la barbati si o inclinatie marcata spre frigiditate la femei.
Surse naturale de calciu: laptele si produsele lactate, galbenusul de ou, conopida, semintele de susan, soia, fasolea, mazarea, telina, anumite ape minerale, sardelele din conserve.
Prof. dr. Mencinicopschi ne spune care sunt cele mai importante minerale şi în ce alimente le găsim :
Calciu se absoarbe eficient în prezenţa magneziului, a vitaminei D şi K1. Alimente: busuioc, salvie, cimrişor, pătrunjel, mentă uscate, parmezan, scorţişoară, caşcaval, alge, sardine în ulei, urzici, broccoli fiert, spanac fiert, migdale, smochine uscate, păpădie crudă, fistic, gălbenuş de ou, gasole roşie fiartă, lapte degresat, curmale uscate, nuci, ou fiert.
http://www.eva.ro/dietafitness/nutritie/de-unde-ne-luam-mineralele-necesare-articol-32637-slide-1.html#article


2. Borul
Daca in ultima vreme te-ai simtit slabita si fara energie, s-ar putea ca "vina" sa o poarte borul, mai exact lipsa lui. O concentratie echilibrata de bor in organism ajuta la producerea de energie. Daca suferi de insomnii, tot o cantitate suficienta de bor in organism te ajuta sa-ti reglezi programul de somn. Tot borul este cel care stimuleaza sinteza si metabolismul glucidelor, proteinelor si acizilor nucleici. In plus, acest mineral este antrenat si in echilibrul fosforic. Studiile au aratat ca borul este cel care stimuleaza cantitatea de estrogen si progesteron in cazul femeilor aflate la menopauza (3 miligrame de bor pe zi au redus eliminarea prin urina a calciului, magneziului si fosforului, insa pentru tratamentul osteoporozei este nevoie de o cantitate tripla de bor).
Un alt efect al borului este acela ca stimuleaza sistemul imunitar. In cazul barbatilor, la cei care consuma alimente prea bogate in bor (1,8 miligrame pe zi), riscul de a face cancer la prostata este cu o treime mai mare fata de cei care consuma zilnic o cantitate mai mica de bor (0,9 miligrame).
Unele studii au aratat ca organismul are nevoie, zilnic, de 1,5 miligrame de bor. Pe de alta parte, nu exista inca studii care sa indice cu precizie aportul zilnic ideal. Specialistii sustin ca o alimentatie echilibrata, care contine cinci portii de fructe si legume, este suficienta pentru nevoile organismului si asigura un aport de 1,5 pana la 3 miligrame de bor. Nicio cantitate prea mare de bor nu este recomandata - cum spuneam si mai sus, in cazul barbatilor care consuma peste 1,5 grame de bor zilnic, riscul de cancer de prostata este mult mai ridicat. De asemenea, in cazul unor administrari de lunga durata a unor cantitati foarte mari de bor (mai mari de 10 miligrame pe zi) pot aparea stari de voma, dureri de stomac si transpiratii nocturne.
Cele mai bogate alimente in bor sunt strugurii, ciresele, merele, bananele, nucile, alunele, broccoli (in acest caz, absorbtia borului este de suta la suta), varza, soia, morcovii, fasolea, cartofii.
O cantitate suficient de mare de bor o contine si apa si, in plus, trebuie sa stii ca 89% din cantitatea de bor pe care o consumi este absorbita in organism.
http://revistaplafar.ro/vitamine--minerale/787/bor-pentru-oase-puternice.html
3. Cupru
Cuprul are un rol important in metabolizarea grasimilor si a proteinelor. Cuprul tine sub control cresterea colesterolului, fiind util in preventia bolilor cardiovasculare si arteriosclerozei.
Cuprul face parul sa straluceasca (influenteaza culoarea parului), amelioreaza crizele de artrita, are efecte terapeutice asupra bolilor de piele, cataractei, dar si a maladiilor venerice.
De asemenea, acest mineral este necesar pentru sanatatea oaselor si ia parte la formarea hemoglobinei si a celulelor rosii, deoarece faciliteaza absorbtia fierului si ajuta la oxidarea vitaminei C (impreuna cu aceasta, formeaza elastinul care se gaseste in fibrele musculare elastice ale corpului). Cuprul este indispensabil formarii tesutului conjunctiv, inclusiv a colagenului care se gaseste in piele si oase. Studiile au aratat ca fracturile osoase, malformatiile scheletului si osteoporoza sunt mai frecvente in momentul in care exista un deficit de cupru.
Pe langa proprietatile enumerate mai sus, cuprul are un rol important si in producerea enzimelor care protejeaza organismul impotriva anumitor substante toxice, precum radicalii liberi.
Practic, cuprul este cel care ajuta la transformarea fierului intr-o forma in care organismul o poate folosi. De asemenea, intra in component a unei enzime care transporta fierul catre si dinspre tesuturi. Lipsa acestui mineral nu face decat sa duca la anemie si la acumularea fierului in tesuturi.
In plus, deficitul de cupru duce la tulburari de respiratie si oboseala.
De obicei, deficitul de cupru este mai des intalnit in cazul copiilor, in special al celor nascuti prematur.
Doza zilnica recomandata este de 2-3 miligrame zilnic pentru adulti si de 0,05 miligrame/kilogram pentru copii.
In general, printr-o alimentatie normala se asigura necesarul de cupru al organismului. Din pacate, ingerat in cantitati prea mari, acesta devine toxic. Excesul de cupru provoaca varsaturi, insomnie, duce la caderea parului, ciclu menstrual neregulat, hipertensiune si, uneori, chiar depresie. De obicei, organismul elimina excesul de cupru � practic, ficatul excreta surplusul de cupru in bila, iar apoi este eliminat din corp prin urina sau materii fecale.
Persoanele care sunt predispuse la acumularea in exces sunt cele care au hepatita, ciroza sau boala Wilson. O alta modalitate prin care cuprul poate fi absorbit in organism este prin piele, deoarece acesta este un bun conductor termic. Este motivul pentru care bolnavilor de artrita li se recomanda purtarea unor bratari din cupru.
Din fericire, exista in multe alimente, iar cele mai bune surse sunt: fructele uscate (migdalele, nucile, alunele), graul integral, ciresele, merele, portocalele, strugurii, prunele, fasolea uscata, mazarea, crevetii si cam toate alimentele de origine marina. De asemenea, stridiile, peştii, cacaua, ficatul, rinichii, nucile de Brazilia, drojdia de bere, ceapa, sfecla rosie, prazul, napul, spanacul sunt si ele bogate in cupru.
http://revistaplafar.ro/vitamine--minerale/698/cuprul-face-parul-sa-straluceasca.html
4. Seleniu
previne formarea celulelor canceroase, incetineste procesul de imbatranire si curata organismul de substante toxice (precum mercurul, arsenicul sau cadmiul).
Practic, seleniul contribuie la mentinerea elasticitatii tesuturilor (incetineste imbatranirea, revigoreaza aspectul parului si al pielii), atenueaza simptomele menopauzei si face mai eficiente tratamentele aplicate in bolile cardiovasculare. De asemenea, are un rol important in buna functionare a ochilor (impiedica formarea cataractei).
Seleniul are si rol in cresterea fertilitatii - acesta este unul din motivele pentru care barbatii au nevoie de o cantitate mai mare de seleniu (aproape jumatate din intreaga cantitate de seleniu din organismul barbatilor este concen trata in testicule si, odata cu sperma, se pierde si o cantitate importanta de seleniu).
De asemenea, seleniul ajuta si la absorbtia si sporirea eficientei vitaminei E, un alt antioxidant. Ceea ce inseamna ca, atunci cand cei doi antioxidanti sunt administrati impreuna, acestia sunt mai eficienti decat daca sunt administrati separat, chiar daca in cantitate egala.
O femeie are nevoie de aproximativ 50 de micrograme de seleniu (pentru femeile insarcinate si cele care alapteaza, cantitatea de seleniu este mai mare, de 65, respectiv 75 de micrograme), in timp ce pentru un barbat cantitatea necesara este de 70-100 de micrograme.
Incearca sa nu iei suplimente de seleniu fara recomandarea medicului. Risti ca efectul sa fie contrar celui scontat: in cantitate prea mare, peste 400 micrograme/zi, timp indelungat, are efecte toxice asu pra organismului si poate duce, in cazuri extreme, la tulburari respiratorii sau de vedere si chiar la paralizia muschilor.
Cum iti dai seama ca ai consumat prea mult seleniu? Fii atenta la urmatoarele simptome: iti cade mai mult par decat de obicei, unghiile devin fragile si casabile, ametesti foarte usor, ai senzatii de voma si un gust metalic in gura.
Acesta se gaseste in produse de origine vegetala precum usturoiul, ceapa, germenii de grau, rosii, struguri rosii, nuci de Brazilia (se spune ca doua bucati sunt suficiente ca sa asigure necesarul zilnic de seleniu), broccoli, tarate, dar si oua, rinichi, ficat, fructele de mare (stridii, scoici), crustacee (langusta, crab), carne de peste (in special cea de ton), drojdie de bere.
http://revistaplafar.ro/vitamine--minerale/280/tine-batranetea-departe.html
5. Zinc
Primul simptom al insuficientei de Zinc in organism se manifesta prin pierderea simtului olfactiv si simtului gustativ
Lipsa acestuia permite acumularea excesiva a radicalilor liberi responsabili, printre altele, cu aparitia cancerului si a sterilitatii.
Cantitatea de zinc aflata in organism este de aproximativ 1,8 grame, iar necesarul zilnic este de 10-15 mg/zi. In mod normal, aceasta cantitate ar trebui sa poata fi luata din alimentatia zilnica. Din pacate, doar 30-50% din cantitatea de zinc pe care o primim din alimentele pe care le consumam de-a lungul zilei este absorbita de organism.
Organismul pierde zinc daca este bolnav (fie ca este vorba de o infectie, afectiuni ale ficatului, infarct sau anemie) sau atunci cand esti insarcinata, te afli la menstruatie ori urmezi un tratament cu antibiotice.
Un aport insuficient de zinc, chiar si pentru perioade foarte scurte de timp, de exemplu o saptamana, reduce ritmul de dezvoltare a musculaturii si capacitatea de raspuns a sistemului imunitar, iar rezultatul implica scaderea rezistentei organismului la infectii.
Pe de alta parte, nu este bine nici sa iei suplimente de zinc dupa ureche, fara supravegherea unui medic. Excesul de zinc poate provoca o crestere a colesterolului rau si poate duce la aparitia arterosclerozei.
Specialistii au demonstrat de curand ca, daca iei zinc atunci cand esti racita, scapi mai repede de boala, decat daca ai lua doar clasicele medicamente pentru raceala. Pentru ca efectele acestuia sa se vada cat mai repede, ia-l impreuna cu vitamina C.
Suplimentele de zinc trebuie luate pe stomacul gol, pentru ca, astfel, sunt asimilate mai usor de catre organism. Din totalul de zinc din organism, aproximativ 70% se afla in oase, iar restul se gaseste in sange, piele si par, dar in cantitati insuficiente, de aceea este necesara suplimentarea acestuia.
Activitatea glandelor sexuale creste sub influenta acestui oligoelement. S-a demonstrat stiintific ca, in unele cazuri de impotenta, se pot obtine imbunatatiri substantiale, daca pacientul introduce in alimentatie suplimente de zinc si vitamina B6. Nu degeaba stridiile sunt considerate un afrodisiac- contin o mare cantitate de zinc, care poate fi asimilata cu usurinta de catre organism.
Daca nu esti adepta medicamentelor din flacon, atunci este bine sa incluzi in dieta zilnica ficatul de porc care contine aproximativ 9 mg de zinc la suta de grame, carnea de vita sau de miel (aproximativ 4 mg), painea integrala (5 mg), galbenusul de ou, care contine 4 mg, soia (3 mg), drojdia de bere, semintele de dovleac, laptele degresat si mustarul. De asemenea, nici crustaceele nu sunt de neglijat, pentru ca o suta de grame de stridii, midii, homar sau chiar si alge de mare, furnizeaza aproape intreg necesarul pentru un adult. Zincul este continut, in cantitati mici, e adevarat, si de fructe si legume precum: pere, visine, cirese, nuci, sfecla rosie, vinete, fasole, linte si rosii.Trebuie, insa, sa stii ca alcoolul, cafeaua, ceaiul, tutunul, dar mai ales stresul, consuma din rezervele de zinc.
http://revistaplafar.ro/vitamine--minerale/427/tu-cat-zinc-consumi-zilnic.html
Întăreşte sistemul imunitar în lupta cu bacteriile, virusurile şi carcinogenii. În lipsa lui, corpul nu poate utiliza vitamina A.
6. Crom
Cromul este un mineral esential pentru producerea insulinei de catre pancreas, or insulina este cea care scade nivelul zaharului din sange. Practic, cromul este mineralul responsabil cu trecerea glucidelor din sange in celule, unde sunt transformate in energie. Daca acest mecanism nu functioneaza si se inregistreaza un nivel scazut al insulinei, creste nivelul zaharului din sange, lucru care duce la instalarea starii de oboseala, iritabilitate, nevoie incontrolabila de dulce si, in final, chiar la diabet.
De asemenea, lipsa cromului poate duce la cresterea colesterolului rau din organism.
De cealalta parte, prea mult crom (doar daca iei suplimente alimentare, pentru ca cromul din alimente este bine tolerat de organism) poate duce, in cazuri rare, e drept, la afectarea rinichilor, ficatului, inimii sau sistemului nervos.
Studiile au aratat ca necesarul zilnic de crom variaza in functie de greutate, efortul fizic sustinut, regimul de viata si de starea de sanatate a fiecaruia. Specialistii spun ca organismul are nevoie de o cantitate zilnica ce variaza intre 50 si 200 de micrograme.
Din pacate, se pare ca agricultura intensiva, poluarea si alti factori au dus la scaderea continutului de crom din alimente.
Alimentele cele mai bogate in crom sunt ouale, ficatul de vaca si cel de pui, broccoli, fasolea verde, cartoful, cerealele din seminte integrale, germenii de grau, prunele, ciupercile, sparan ghelul, carnea de vita si curcan, rinichiul de porc, faina de ovaz, drojdia de bere si berea, scoicile, branzeturile si nucile.
Trebuie sa stii, insa, ca nivelul cromului din alimente este variabil - cu cat sunt mai procesate zarzavaturile si fructele, cu atat este mai redusa cantitatea de crom.
De asemenea, este bine sa gatesti in vase de inox, pentru ca pastreaza cantitatea de crom din alimente.
Pentru suplimentele de crom trebuie sa consulti medicul specialist, care va stabili atat doza zilnica necesara, cat si durata tratamentului. Problema este ca, cu cat inaintam in varsta, organismul retine cantitati din ce in ce mai mici de crom. Din acest motiv persoanele in varsta sunt predispuse riscului de a se imbolnavi de diabet.
http://revistaplafar.ro/vitamine--minerale/208/cromul-nu-te-lasa-sa-te-ingrasi.html


7. Vanadiu
Vanadiul este un agent activ in ajutarea metabolismului corpului, concentrandu-se in acelasi timp pe cresterea oaselor, intarirea dintilor, functionarea adecvata a tiroidei , fertilitatea si productia de hormoni.
Majoritatea Vanadiului se elimina prin fecale, numai 5-10% fiind efectiv absorbit
In timp ce pe barbati nu-i afecteaza, lipsa acestui mineral poate afecta capacitatea unei femei de a ramane insarcinata.
Vanadiul este considerat a avea aceleasi efecte ca si insulina asupra organismului uman. In doze mici, s-a constatat ca opreste efectele diabetului.
Daca nu se ia sub o forma naturala, Vanadiul poate fi toxic.
Doza zilnica : 10-100 micrograme
Surse naturale de Vanadiu se pot gasi in fructe de mare, ridichi, paini din cereale integrale, cereale, legume, nuci, uleiuri si capsuni.
Alimentele procesate contin niveluri ridicate de Vanadiu deoarece acesta exista in metalul masinilor care fac alimentele respective. Destul de interesant, Vanadiul este si un mineral care se gaseste (purtat) in aer.
http://www.emedonline.ro/vitamine/view.article.php?34

8. Magneziu
Daca ai des stari de neliniste, crampe, te simti cam obosita ori ai moralul scazut, medicul iti va recomanda o cura de magneziu. Acest mineral este un echilibrant psihic, are efect antidepresiv si mentine constanta concentratia calciului din sange. Practic, acest mineral intervine ca un factor de protectie in fata reactiilor dizarmonice ale organismului la agresiunile la care este supus. El este cel care protejeaza toate celulele de substantele nocive, pentru ca impiedica patrunderea elementelor toxice in celule. De asemenea, tot magneziul este cel care este responsabil cu reflexele musculare si nervoase si mentine buna functionare cardiaca. Si, nu in ultimul rand, contribuie la mineralizarea oaselor.
Absenta acestuia se manifesta prin slabiciuni ale muschilor, stari de oboseala, nervozitate si mult stres. Culmea e ca stresul favorizeaza lipsa magneziului, iar lipsa magneziului duce la aparitia stresului. Carevasazica, ne invartim in cerc.
Si totusi, de ce apar carentele de magneziu? Specialistii au aratat ca responsabile pentru aceasta problema sunt gazele de esapament, de fapt poluarea in general, stresul, pilulele anticonceptionale, curele de slabire, excesul de alcool, mancarea prea grasa sau cea prea sarata.
Organismul uman, contine, in medie, 25 de grame de magneziu, iar necesarul zilnic de magneziu al unui adult este de 300-400 mg, in functie de sex, greutate si inaltime. Studiile arata ca majoritatea femeilor au un aport zilnic de magneziu inferior acestei valori, mai ales cele care urmeaza un regim de slabire hipocaloric. Explicatia consta in faptul ca alimentele bogate in magneziu au, de cele mai multe ori, si cele mai multe calorii. Daca mai adaugi la acest lucru si faptul ca prin gatirea acestor alimente se pierde intre 30 si 75 % din cantitatea de magneziu, intelegi de ce e indicat sa recurgi la suplimentele alimentare. O alta problema consta in faptul ca sunt foarte putine alimente bogate in magneziu - fasolea uscata, mazarea, ciocolata, germenii de grau, cacaoa, alunele si nucile, painea integrala, bananele si prunele, spanacul si patrunjelul.
Un alt motiv care poate duce la scaderea cantitatii de magneziu din organism o reprezinta si o alimentatie bogata in calciu, deoarece acesta scade absorbtia magneziului din intestin. Acelasi efect este produs si de consumul crescut al alimentelor bogate in fosfor - acesta face ca eliminarile renale de magneziu sa creasca. Deci, mare ATENTIE LA COCA-COLA
http://revistaplafar.ro/vitamine--minerale/384/magneziu-iti-face-viata-mai-linistita.html
Magneziu se absoarbe eficient în prezenţa vitaminei B12. Se recomandă un aport zilnic de 2 g pentru adulţi. Alimente: sfeclă, spanac fiert, năut fiert, caise uscate, fasole albă şi roşie fiartă, porumb fiert, broccoli, păpădie crudă, cartofi copţi, nuci, seminţe de floarea-soarelui, migdale, smochine uscate, curmale uscate, prune uscate, banane.
http://www.eva.ro/dietafitness/nutritie/de-unde-ne-luam-mineralele-necesare-articol-32637-slide-2.html#article


9. Aurul
Aurul, prezent si in structura ADN-ului uman, este considerat in alchimie produsul final al evolutiei metalelor deoarece el reprezinta perfectiunea. Organismul femeii contine de 5-6 ori mai mult aur decat cel al barbatului.
Elixir medieval, numit "Aurum potabile" a fost considerat de Paracelsus ca fiind capabil sa vindece toate bolile, sa pastreze trupul indestructibil, avand proprietati regenerante si intineritoare.
Desi indicatiile privind prepararea acestuia au fost ocultate cu sfintenie, cercetatorii moderni au reusit sa creeze in laborator asa-numitul "aur coloidal".
Aurul coloidal se foloseste in chirurgie pentru repararea vaselor distruse, nervi, oase si membrane. Se mai foloseste si in tratarea a diferite forme de cancer. Injectarea de mici alice de aur ajuta la retragerea cancerului la prostata. Femeile atinse de cancerul ovarian sunt tratate cu aur coloidal si lasere cu vapori de aur pentru anihilarea celulelor bolnave si fara a le afecta pe cele sanatoase.
Aurul coloidal reda fermitatea pielii, amelioreaza ridurile, confera stralucire tenului, redefineste conturul fetei si inchide porii pielii. In combinatie cu magneziul si cuprul, aurul combate lipsa de vigoare a pielii, ajutand la refacerea colagenului.
Printre alimentele ce contin in mod natural elemente monoatomice precum aurul, argintul, platina, cuprul, paladiul, iridiul, rodiul se remarca morcovii crescuti pe soluri vulcanice.


10. RESVERATROL
Este cel mai puternic antioxidant si se gaseste in legumele si fructele de culoare neagra

Este SINGURUL anti-oxidant care actionează direct pe gena Matusalemică (sau ”gena longevitătii”) având capacitatea de a creste durata si calitatea vietii.
Are un efect de distrugere tumorală directă, acţionând împotriva oricărui tip de localizare tumorală. Inhibă proliferarea celulelor maligne si le induce apoptoza (moartea)
Are si efect de potentator de efect (bioflavonoid) pentru toate mineralele si vitaminele întâlnite în cale, amplificând efectele acestora de zeci-sute de ori !!!
Are un potenţial anti-oxidant de 50 de ori superior vitaminelor C şi E la un loc + de 14 ori activitatea izoenzimei Mn-SOD si de-asemenea cantitatea de glutation intraelulară
Este de 10-20 de ori mai puternic decât vitamina E în protecţia anti-oxidativă a LDL-colesterolului
- ¯ nivelul sangvin al colesterolului total şi al trigliceridelor
- ¯ glicemia si previne aparitia diabetului zaharat
Este un vasodilatator arterial, actionând direct si stimulând enzima care produce NO (eNOS)
Stimuleaza sinteza fibrelor de colagen atât la nivel articular, cât si în piele (astfel având rol in elasticitatea articulaţiilor şi un rol cosmetic). Preîntâmpină ridarea şi îmbătrânirea pielii, menţinându-i elasticitatea şi tinereţea
Are efect protectiv faţă de boala Alzheimer prin blocarea proteinei NF-Kb, împiedicând astfel microglia să distrugă neuronii
Capac la toate, se mai comportă şi ca un hormon fito-estrogen, adică :
a) Reprezintă cel mai puternic fixator de Calciu în / din oase (alături de exerciţiul fizic), prevenind si combătând eficient osteoporoza
b) Conferă protecţie vasculară majoră, chiar şi la bărbaţi
c) Combate tulburările de climacteriu
d) Ajută la regularizarea ciclului menstrual şi se opune oricăror manifestări dismenoreice
e) Chiar în exces, conferă protecţie împotriva cancerului de sân şi col uterin şi nu induce cancer
f) Protejează celulele nervoase împotriva efectelor devastatoare ale stresului + măresc durata de viată a acestora + se opun apoptozei (mortii) acestora !
g) Creste eliminarea renală a acidului uric, prevenind acumularea sa si riscul de a dezvolta gută sau litiază urică


Un aspect interesant de remarcat este acela că japonezii fumează cele mai multe tigări din lume per cap de locuitor, dar au si cea mai redusă frecventă a cancerului pulmonar !?! ”Secretul” ? Japonezii au în dieta lor printre cele mai ridicate niveluri anti-oxidante din lume, tot pe cap de locuitor ! (Prin aceasta să nu credeti că doresc să încurajez fumatul în prezenta unei anti-oxidări atroce !).

Ani de zile s-a tot bătut monedă pe ”paradoxul francez”, afirmându-se că francezii ar trăi mai mult decât restul populatiilor datorită unui consum semnificativ de vin rosu în care s-ar găsi Resveratrol. De aici si până la dezastruoasa încurajare de a consuma zilnic vin rosu nu a mai fost decât un pas ! Însă s-a demonstrat ulterior că un consum de vin rosu zilnic este asociat cu efecte nocive în primul rând asupra ficatului si apoi asupra tuturor organelor întâlnite în cale de către acesta ! Efectele ”paradoxului francez” sunt date în primul rând consumului de ulei de măsline, legumelor si fructelor într-o cantitate net superioară comparativ cu a altor populatii si nu numai consumului de... vin rosu !
http://suntsanatos.ro/alimentatie-si-nutritie/legumele-si-fructele-negre-contin-cel-mai-puternic-antioxidant-resveratrol.html

32 de comentarii:

  1. Seleniu este un supliment excelent si mai putin popular decat vestita Vitamina C. :) Dar este foarte important sa verificati sursa/ materia prima si bineinteles biodisponibilitatea produsului. Ėu am folosit in trecut un produs de la Alevia dar de curand am trecut la Pharma Nord pentru ca ei au fost singurii care mi-au putut oferi dovezi concrete ca au un produs de calitate (materie prima si biodisponibilitate). De atunci consum zilnic cu incredere.

    RăspundețiȘtergere
  2. Crampe musculare, nervozitate crescută, oboseală, cateodata fobii si atacuri de panică, numai eu stiu cat am indurat, nu stiam ce sa mai cred, dar in sfarsit, dupa ce m-am hotarat sa merg la un consult la medic si acesta mi-a recomandat Magnerot (pastile cu magneziu) si dupa ce am luat 6 pastile /zi ( de 3 ori cate 2 , dimineata, la pranz si seara) rezultatele pozitive n-au intarziat sa apara , iar dupa doar 2-3 saptamani parca eram alt om.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ptr ca am descoperit de curand ca am tensiunea ridicata din cauza lipsei de magneziu , la indicatia doctorului am inceput un tratament cu Magnerot ( pastile cu magneziu din care am luat , conform prospectului cate 6 pastile /zi ( de 3 ori cate 2, dimineata, la pranz si seara ) si dupa aprox. o luna de zile ma simt mult mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Citindu-mi analizele doctorul a constatat o lipsa de magneziu 1,57 si mi-a prescris Magnerot ( cate 2 pastile de 3 ori /zi, dimineata, la pranz si seara ) si dupa aproximativ 2 saptamani simptomele ( cap tulbure, greu, ameteli,slabiciune, somnolenta ) s-au ameliorat mult, imi este mult mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar nu e de gluma cu lipsa magneziului, sunt incredibile reactiile pe care mi le dadea deficienta de magneziu din corp: insomnie, carcei, slabiciune generala. Doctorul mi-a prescris Magnerot ( cate 2 pastile dimineata , la pranz si seara ) si dupa 2-3 saptamani eram din nou in forma.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acum 3 ani in timpul verii am avut un "atac" in sensul ca deodata am simtit lipsa de aer....si m-am simtit ca si cand o nicovala imi apasa pieptul... am mers la policlinica unde mi s-a facut o electrocardiograma la inima si mi s-a luat tensiunea ; dupa o injectie cu magneziu totul a revenit la normal (am urmat 1 luna si un tratament cu Magnerot) si de atunci nu am mai avut absolut nici o problema.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mi se intampla sa am lipsa de aer, care se suprapunea uneori cu o anxietate care este ingrozitoare. Mereu fac atacuri de panica gandindu-ma ca este inima si ca as putea pati ceva, dar iau Magnerot (2 pastile de 3 ori/zi) si este ok. Multa lume are aceasta problema, dar la mine stresul este mare si corpul meu elimina mult magneziu.

    RăspundețiȘtergere
  8. Aveam o durere surda ,o senzatie de disconfort toracic in partea dreapta, am facut o multime de investigatii , chiar si radiografii pulmonare, doctorul mi-a zis ca nu am nimic la plamani, am mers si la psihiatrie si mi s-a spus ca am stari de anxietate si sufar de depresie si mi-a prescris Magnerot (2 pastile de 3 ori/zi) si ce credeti ? dupa aproximativ o luna nu am mai avut atacuri de panica .

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna! Si eu am patit exact la fel (stres, nervi, anxietate, depresie ) si m-am prezentat la medic si mi-a spus ca e lipsa de magneziu. Eu am tinut o cura cu Magnerot vreo 2 luni si mi-am revenit. Este ieftin , nu ca produsele-reclama :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Intr-o seara mi s-a facut rau, spasme musculare in diverse zone ale corpului (picioare, maini, ochi, spate etc., rar in aceleasi locuri), o durere surda, vaga in zona inimii si mana stanga, durere vaga si difuza in toti muschii in special maini si picioare, ma simteam f. obosita, fara putere, iar cand incerc sa dorm imi simt muschii moi, un fel de tremur usor in ei, si adorm greu din cauza asta. Am luat Magnerot, (2 pastile de 3 ori/zi) si dupa vreo luna am simtit o ameliorare evidenta.

    RăspundețiȘtergere
  11. O simpla depresie netratata poate sa conduca la stres, nervi, anxietate ,ca urmare a anxietatii asociate. Am fost la policlinica si dupa ce am luat vreo luna Magnerot (2 pastile de 3 ori/zi) m-am simtit foarte bine, parca eram alt om...

    RăspundețiȘtergere
  12. Lipsa de magneziu de care sufeream imi provoca somnolenta, apatie, cascat. Numai dupa ce am aflat de Magnerot ( noroc cu nora mea care este medic ) si am luat vreo luna (2 pastile de 3 ori/zi) , am uitat complet de acest disconfort

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu am avut o carenta severa de magneziu si am avut cateva crize de fibrilatie atriala... Nu e de gluma cu magneziul asta, dar am luat Magnerot (2 pastile de 3 ori/zi) si mi-am revenit, sanatate tuturor !

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu nu asimilez magneziul usor si am trecut prin stari de depresie mari si intr-un final , in urma unor analize mi-a fost recomandat Mgnerot si dupa aproximativ o luna de tratament (2 pastile de 3 ori/zi) imi ies bine analizele si in primul rand ma simt eu mai bine , nu aveam idee cat de important este magneziul pentru organism.

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna ziua, mult timp am neglijat , dar dupa ce mi-am facut analizele si mi-a iesit o carenta de magneziu mi-am dat seama cat de important este acesta pentru organism si am inceput sa iau , la recomandarea doctorului, Magnerot (2 pastile de 3 ori/zi) dupa aprox. o luna de tratament am vazut schimbarile si acum nu ma mai pot lipsi, doar ca problema importanta este sa-l iei pe cel care e bun, prin farmacii gasim de toate, dar asta nu inseamna ca toate sunt si bune sau de calitate.

    RăspundețiȘtergere
  16. Pentru cei cu ameteli... si eu am avut si am citit mult despre cum se trateaza... singurele efecte au avut pastilele cu magneziu, Magnerot pe care le-am luat cate 2 pastile de 3 ori/zi,dar nu trebuiesc luate mult timp... sper sa va fi fost de ajutor! o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  17. Dupa 3 zile de ameteli urate, am luat niste pastile cu magneziu, Magnerot , cate 2 pastile de 3 ori/zi, la sfatul unei prietene. Bineinteles ca nu ma asteptam la minuni, dar ea s-a produs. Dupa primele pastile am simtit ca mi s-a luminat capul si am fost alt om.

    RăspundețiȘtergere
  18. Pe langa ameteli, eu mai am si probleme de concentrare, senzatie de presiune in ureche, vedere neclara, dureri spre inima, probleme cu colecistul de fiecare data cand vine sezonul rece. Ametelile apar mai des cand vin de la frig la cald, cand intorc capul stanga dreapta, cand ma uit in jos sau in sus...dupa consultatie mi s-a recomandat Magnerot, cate 2 pastile de 3 ori /zi. Ma simt mai bine, desi nu am decat cateva zile de tratament...

    RăspundețiȘtergere
  19. Uneori mi se intampla ca atunci cand ma ridic brusc de pe un scaun , pat etc. sa am senzatie de lesin ( mi se intuneca privirea) si inima parca imi bate mai tare ... oare de la ce sa fie ? doctorul de familie mi-a spus ca am o carenta de magneziu si ca ar trebui sa fac un tratament cu Magnerot, niste pastile cu magneziu. Mentionez ca sunt o tipa slaba si inalta ...ma ingrijoreaza aceasta stare...

    RăspundețiȘtergere
  20. De vreo doua zile sunt din nou cu capul in " sfere-nalte" si iar am probleme cu carceii. Nu asa rau ca data trecuta , dar destul. De data aceasta simt si o apasare la baza craniului. Am inceput sa iau Magnerot, niste pastile de magneziu de 3 ori/zi cate 2 pastile, pentru ca lipsa lui ar putea fi una din cauze ( il iau la sfatul sotului unei prietene cate este medic neurolog)

    RăspundețiȘtergere
  21. Ma simt foarte nervoasa, fac eforturi mari sa vorbesc normal. Cel mai mult ma deranjeaza ca mi se incetoseaza privirea si se amesteca toate literele si cifrele de nu pot intelege ceea ce citesc. In plus ma chinuie durerea de cap, ameteala, dureri musculare si...frigul. Am inceput sa iau Magnerot, desi nu am decat de 2 zile, ma simt mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  22. Si eu am dureri de cap si amețeli,când stau in pat si ma ridic brusc ma ia amețeala, țiuit in urechi,imi bate inima mai repede si mai mereu ma doare in ceafa pe partea dreapta,mai ales când conduc mai mult, am făcut control la ochii si nu am nimic ,ce ar trebui sa fac? Un prieten zice ca e de la lipsa de magneziu din corp, mi-a spus ca m-ar ajuta Magnerot, niste pastile cu magneziu... Stie cineva ?

    RăspundețiȘtergere
  23. Pentru starile mele de ameteala, aparitia destul de frecventa a carceilor, a crampelor musculare si a frisoanelor, sora mea, care a trecut prin aproximativ aveeasi stare, si stia de la doctor, mi-a spus sa iau Magnerot – niste pastille cu magneziu- si dupa aprox. 2-3 saptamani ma simt mult mai bine, mi-am gasit linistea. Vorbind si cu prietenii despre lipsa magneziului din corp am aflat ca informatii complete se gasesc pe site-ul despremagneziu.ro O sa iau in continuare ca simt ca-mi face bine.

    RăspundețiȘtergere
  24. Toata lumea stie ca alimentele din ziua de azi nu prea mai au un asa mare continut de magneziu din cauza culturilor care nu sunt tocmai bio... Suplimentele, nu stiu care or mai fi bune, ar fi baza. Imi spusese un prieten ca a incercat Magnerot - si ca s-a simtit mai bine .Tot cautand date despre magneziu si mai ales despre problemele pe care le genereaza lipsa sa din corp , am gasit informatii complete pe site-ul despremagneziu.md

    RăspundețiȘtergere
  25. Am descoperit de curand , dupa ce mi-am facut niste analize, ca starea depresiva si spasmele musculare ma chinuiau din cauza deficientei de magneziu. Doctorul mi-a indicat Magnerot, niste pastile de magneziu pe care le-am luat cate 2 de 3 ori/zi, dimineata, la pranz si seara si starea mea s-a ameliorat considerabil doar dupa cateva zile. Vorbind cu prietenii despre lipsa magneziului din corp am aflat ca informatii complete se gasesc pe site-ul despremagneziu.ro

    RăspundețiȘtergere
  26. Dupa ce mi-am facut niste analize am constatat ca lipsa de magneziu este cauza contractiilor musculare, a insomniilor si a frisoanelor cu care ma confruntam; am reusit sa suplinesc foarte bine aceasta carenta cu ajutorul doctorului care mi-a recomandat Magnerot, pastile cu magneziu, iar rezultatele pozitive au aparut dupa doar cateva zile dupa ce am luat cate 2 pastile dimineata, la pranz si seara. Tot cautand date despre magneziu si mai ales despre problemele pe care le genereaza lipsa sa din corp , am gasit informatii complete pe site-ul despremagneziu.md

    RăspundețiȘtergere
  27. Vorbind cu prietenii despre lipsa magneziului din corp am aflat ca informatii complete se gasesc pe site-ul despremagneziu.ro Asa am aflat ca lipsa acestuia imi genera carcei,tremuraturi, neliniste si mai ales teama. Doctorul mi-a recomandat Magnerot, care a dat rezultate f. bune dupa doar cateva zile de administare a cate 2 pastile de 3ori/zi, dimineata , la pranz si seara.

    RăspundețiȘtergere
  28. Tot cautand date despre magneziu si mai ales despre problemele pe care mi le generea lipsa acestuia din corp , am gasit informatii complete pe site-ul despremagneziu.md Deficienta de calciu din corp am compensat-o cu un supliment de magneziu; cu ajutorul doctorului am rezolvat nesperat de repede aceasta problema administrandu-mi Magnerot, niste pastile cu magneziu, de 3 ori/zi cate 2 pastile.

    RăspundețiȘtergere
  29. Vorbind cu prietenii despre lipsa magneziului din corp am aflat ca informatii complete se gasesc pe site-ul despremagneziu.ro Deficienta de magneziu, care are un rol deosebit de important in prevenirea bolilor cardiovasculare si este esential pentru buna functionare a muschilor si a nervilor, poate fi suplinita cu pastile de magneziu, Magnerot. Eu am luat la sfatul medicului cate 2 pastile dimineata, la pranz si seara si dupa 2-3 saptamani nici urma de carcei si stari depresive.

    RăspundețiȘtergere
  30. Tot cautand date despre magneziu si mai ales despre problemele pe care le genereaza lipsa sa din corp , am gasit informatii complete pe site-ul despremagneziu.md Asa am aflat cine este “de vina” pentru tensiunea marita , ptr. Insomniii si uneori pentru depresiile mele nesfarsite; am consultat si un doctor care mi-a recomandat Magnerot, iar dupa administrarea pastilelor cu magneziu mi-am revenit relativ repede, cam in 2 saptamani.

    RăspundețiȘtergere
  31. Pentru ca eram stresata tot timpul - aveam si insomnii prelungite - iar crampele musculare ma sacaiau noaptea cand ar fi trebuit sa dorm, vorbind cu prietenii am aflat ca lipsa magneziului din corp poate fi cauza si asa am aflat ca informatii complete se gasesc pe site-ul despremagneziu.ro La sfatul medicului am luat Magnerot ( niste pastile cu magneziu ) si dupa doar 2 saptamani rezultatele au fost excelente!

    RăspundețiȘtergere